Menü

Testvérközség (Kalwang)

Testvérközség (Kalwang)

Kalwang
Ausztria

A-Kalwang 39, 8775 Kalwang

Tel.: +43(0)3846-8271-0
Fax: +43(0)3846-8271-12
E-mail: gde(at)kalwang.at

Kalwang község - vagy hivatalos nevén Marktgemeinde Kalwang - Ausztriában, azon belül Stájerországban, a Liesing folyó völgyében fekszik. Közigazgatásilag a leobeni körzethez tartozik.

A községet először 1148-ban említik írásos dokumentumok Chichelwanche néven.Hamarosan gazdag bányász-településsé fejlődött: rézbányászata a középkortól egészen 1867-ig jelentős volt. 1850-ben a település önálló közigazgatási egység lett és 1929-ben kapta a Marktgemeinde címet. A községnek ma 1164 lakosa van.

A polgármester: Mario Angerer.

Település honlapja: http://www.kalwang.at

Video Kalwangról: http://www.echtzeit-tv.at/index.php/austria/st/48-video/steiermark/612-wunderbar-wanderbar

Bő és az ausztriai Kalwang község barátsága 1988-ban kezdődött. Akkoriban az osztrák falu Bükfürdőn nyaraló focicsapata edzőpartnert keresett és talált bői labdarúgók személyében. A következő évben a bői focisták vendégeskedtek Ausztriában, majd a tűzoltócsapatok is találkozót rendeztek. Hamarosan Paul Pucher, az osztrák község akkori polgármestere egyhetes stájerországi nyaralásra hívott 16 bői általános iskolást. Az első egyhetes kirándulás azóta cserekapcsolattá fejlődött.

Történik mindez a két község akkori polgármesterei (Aleaxander Maurer és Pados Róbert) által  2004. októberében aláírt hivatalos partnerségi nyilatkozat szellemében, miszerint:

„A községek lakóinak meg kell adni a lehetőséget, hogy egymást jobban megismerhessék, barátságokat köthessenek, a kommunális kérdéseket illető információcserét ösztönözzék, valamint, hogy gazdasági, kulturális, művészeti, szociálpolitikai, egészségügyi és sport téren csereprogramokban vehessenek részt. Ezen együttműködés szellemében az osztrák Kalwang és a magyar Bő község a jövőben mint partnerközségek működnek tovább. Legyen e történelmi kötelék egy egyesült és szabad Európa építőköve.”

E-ügyintézésSikeres pályázatokNagyon meglepett hogy a BRIMO társáság támogatni szeretne minket. Egy pavilon-sátrat adományozott szervezetünk számára. A pavilont a szabadtéri rendezvényeken szeretnénk felhasználni.Magyar Falu Program