Menü

Kutya-tulajdonosok fokozott figyelmébe

2023. január 20.
Utóbbi időben sok a kóborló kutya községünkben
Kutya-tulajdonosok fokozott figyelmébe

 

Tisztelt Lakosok!

Mivel az utóbbi időben elég sűrűn előfordult, hogy településünk utcáin „önsétáltató” kutyusok kíváncsian járják be a falut ezért gondoltuk itt az ideje, hogy felhívjuk a gazdik figyelmét egy-két fontos információra.

Minden gazdi rémálma, ha meglép a kutyája, akár csak pár órára is. Kutyatartóként lehet, már veled is megesett, hogy négylábúd úgy gondolta, kívül tágasabb! Dolga végeztével aztán, mintha mi sem történt volna, hazamegy. A kutyák ösztönösen kíváncsi lények, nem egy fajta közülük hihetetlen erős vadászösztönnel bír, és ha rájuk jön, a csavaroghatnék, a kutya-biztosnak hitt kerítésen is simán megtalálják a legkisebb rést. Az is meglehet, hogy a kutyát megijesztette valami / valaki, és egyszerűen futásnak ered. Egy elszökött kutya azonban nagyon sok problémát tud okozni, ráadásul nincs mentség, minden esetben a gazdát terheli a felelősség!

Bár az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény módosítása már két éve, 2021. január 7-én életbe lépett, az állattartási szabályok megszegéséért kiszabható büntetések összege jelentősen megemelkedett, és napjainkban is aktuális. A kutyatartás, ahogy a gyermeknevelés, nem mindig egyszerű dolog, de jó a legelején tisztázni, minden gazda számára felelősség! 450 ezer Ft az állatvédelmi bírság, ha a kutya kiszökik. Az alkalomszerű, egyszeri szökéstől meg kell különböztetni a rendszeres “önsétáltató” kutyákat. Az a jelenség már nem az állatvédelmi törvénybe ütközik, hanem szabálysértésnek, a “kutyával való veszélyeztetésnek” minősül.

Kérjük az állattartó gazdikat, fokozottan figyeljenek oda házi kedvenceikre, ez mindannyiunk közös érdeke!

 

E-ügyintézésSikeres pályázatokNagyon meglepett hogy a BRIMO társáság támogatni szeretne minket. Egy pavilon-sátrat adományozott szervezetünk számára. A pavilont a szabadtéri rendezvényeken szeretnénk felhasználni.Magyar Falu Program