Menü

Köztéri vallási emlékek

A helyiek mély vallásosságát jól mutatja, hogy több, főleg magánkezdeményezésből létesített, fogadalmi célú köztéri alkotást is találunk a faluban.
Köztéri vallási emlékek

1. Nepomuki Szent János szobra (Köztársaság tér): A szobor abban a hullámos-íves oromzattal záródó kápolnaszerű fülkében áll, amely egy mára már lebontott kastély elé épült. A szent kultusza általában a veszélyes folyóátkelőkhöz kapcsolódik. Bőben a Répce átkelőhelyéhez vezető úton található.

2. A Fájdalmas Szűz szobra (Köztársaság tér): a szobor a Fájdalmas anyát ábrázolja, ölében a kereszthalált szenvedett szent Fiával. Felirata: "A keresztfához megyek, mert máshol nem lelhetek nyugodalmat lelkemnek.” Állíttatta: Simon Ernő és hitvese, Horváth Mária 1914-ben.

3. Feszület (Petőfi utca): Jézus a kereszten, alatta a Fájdalmas Anya áll. Állíttatta: Rozmán Ferenc és Östör Borbála.

4. Magyarország Nagyasszonya karján a kis Jézussal (Hunyadi utca vége): felirata: "Magyarország Nagyasszonya könyörögj érettünk! Állíttatta: Tamás János és neje, Guzmics Ilona 1917-ben."

5. Boldogasszony, karján a kis Jézussal (Széchenyi utca): Felirata: "Máriát dicsérni hívek jöjjetek, mert ő fogja kérni fiát értetek. Állíttatta: A Boldogságos Szűz Mária tiszteletére emeltették Első József és neje, Magyarász Julianna 1913-ban."

(Szöveg: Dr. Németh Sándor)

 

E-ügyintézésSikeres pályázatokNagyon meglepett hogy a BRIMO társáság támogatni szeretne minket. Egy pavilon-sátrat adományozott szervezetünk számára. A pavilont a szabadtéri rendezvényeken szeretnénk felhasználni.Magyar Falu Program